Искате да преотдавате офиса си под наем? Как и защо да го направите?

Искате да преотдавате офиса си под наем? Как и защо да го направите?

През последните години пазарът на недвижими имоти се характеризира със засилване на иновативни практики в отношенията между собственици и наематели. Една от тях е преотдаването на площи под наем, при които наемателят влиза в ролята на наемодател и отдава под наем част/и от имота, за който е сключил договор с неговия собственик. Тази тенденция разширява все повече своя обхват и в последните години се наложи като предпочитан подход, както при жилищните, така и при офис пространствата.

Какви са стъпките, за да преотдадете офис пространство?

Първата стъпка е свързана с договора за наем, който сте сключили със собственика на бизнес имота. Проверете дали в него изрично не е упоменато, че преотдаването му под наем е забранено, или не са уточнени специални условия, при които да се случи това. Ако не фигурира такова изискване, всеки наемател има право да преотдава част от дадената площ на трето лице. Препоръчително е да използвате услугите на адвокат, с който да се консултирате за конкректния случай и условия.

Втората стъпка е да си направите списък с близки фирми, партньори, с които имате работни отношения и на които може да им предложите да използват вашия офис под наем. Ако не разполагате с база данни, може да използвате услугите на агенция за недвижими имоти, която се занимава с отдаване на офис пространства, защото тя ще ви спести време и усилия.  

Освен това може да рекламира споделеното ви офис пространство и да ви предостави полезен достъп до наематели, които имат желание за партньорство и търсят точно такъв тип услуга. Това е предпочитан подход, защото така ще имате възможността да предложите своето офис пространство през голяма група от хора, които са потенциални наематели!

Третата стъпка е прецизно подбиране на кандидатите. Трябва да бъдете сигурни, че партньорът, който ще използва вашето офис пространство е коректен. Важно е да се уверите, че не предоставяте офиса си на предприятие в конкурентна индустрия! Наемателят може да има споразумение с наемодателя, което гласи, че никоя друга компания в техния бранш не може да наеме офис площи в същата сграда. И разбира се, не забравяйте, че трябва да изберете такива наематели, които ще ви бъде приятно да виждате всеки ден.

Четвърта стъпка – финансова стабилност! Трябва да бъдете сигурни, че бъдещият наемател на вашето офис пространство разполага с финанси и е в състояние да изплаща своя дял от наема в дългосрочен план. Необходимо е да определите размер на месечния наем и е препоръчително да поискате депозит за евентуални щети.

Пета стъпка – преговорете всички детайли! Разговаряйте за потенциални обновявания, свързани с офис пространството,  условия на лизинг, плащане на комунални услуги; споделяне на удобства и офис услуги и др. Препоръчително е всички тези договорености да бъдат описани в договора за преотдаване под наем, който да бъде съгласуван с адвокат.   

Шеста стъпка - Финализирайте споразумението като използвате отново услугите на адвокат, за да бъдете спокойни, че юридически всичко е изрядно.

 

Какви са най-честите причини за преотдаване на офис имот и защо да се възползвате?

Преотдаването на офис площи се наложи като предпочитана и успешна практика, защото предлага нови и гъвкави алтернативи, удовлетворяващи всички страни.

Причина № 1: Разполагате с място, което не ви е нужно и няма да използвате! Има редица случаи, при които се наема даден бизнес имот и в последствие се установява, че част от него ще остане неизползваем. Т.е., излиза, че наемателят плаща за място, което реално не използва.

Причина № 2: Разполагате с място, което към дадения момент още не ви трябва. Важно е да се спрете на офис пространство, което позволява растеж на компанията, за да не търсите отново такова след година, или две. Ако допълнителните части от офиса остават неизползваемо пространство, може да намерите и да се договорите с краткосрочни наематели, които ще ви помагат да изплащате на собственика.

Причина № 3: Трябва да се преместите в друг офис. Повечето договори продължават между три до пет години. Ако вашата компания расте по-бързо от очакваното, има вероятност да нарушите срока за напускане. Предоставянето на старото ви пространство на нови наематели, докато се премествате в по-добро пространство, може да се окаже страхотно решение.

 

За какво да внимавате при преотдаването на офис имот под наем?

За да бъдем максимално обективни е важно да се посочат и потенциалните недостатъци. Важно е да бъдете запознати с тях, за да сте напълно сигурни, че преотдаването под наем е най- подходящият вариант за вас.

На първо място – отговорността за имота е ваша!

Тъй като основният договор за наем сте го подписали със собственика -  вие отговаряте пред него за предаването на офиса в първоначалното му състояние.. Вашият наемател е отговорен за поддръжката на имота, но вие сте този, който ще трябва да плати при евентуални щети на собственика. 

Пълната сума, която дължите на собственика я плащате вие!

Ако сте преценили внимателно плюсовете и минусите на подписването на такъв договор, вие сте на път да спестите пари от наем!

Обобщение: Преотдаването е популярен начин за спестяване на финанси, но преценете плюсовете и минусите. Ако искате да спестите време и усилия, потърсете помощ за намирането на подходящи поддръжници, които да споделят офис пространството ви. Ако имате нужда от предложения за нови офис площи https://react.bg/pages/za-busines-i-ofis-ploshti , в които вашата компания може да се премести, или имате офис пространство, което искате да преотдадете под наем, свържете се с нас и ние ще отговорим на всички ваши въпроси!



Регистрайте се
и получавайте актуални обяви

Регистрацията в React.bg отнема само няколко секунди.

регистрация
Scroll to top